Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.    Polityka Cookies       ZGODA

Co warto jeść w ciąży?

W ciąży trzeba szczególnie kontrolować swoją dietę. Przeczytaj, o jakich zasadach odżywiania należy pamiętać, a także jakie składniki warto dołączyć do swojego jadłospisu.

Zasady odżywiania – o czym należy pamiętać będąc w ciąży?

Najlepiej każdego dnia ustalać jadłospis (albo nawet przygotowywać go wcześniej np. na 2-3 dni) tak, aby kontrolować zjadane posiłki. Istotne jest, aby były one różnorodne oraz przyjmowane regularnie. Należy zachować umiar w spożywaniu soli, a także cukru i słodyczy. Zadbaj, aby każdego dnia włączyć do swojej diety owoce i warzywa.

Kontroluj swoją wagę

Ważne jest, aby prowadzić kontrolę spożywanych posiłków i nie przybrać gwałtownie na wadze, ale również nie mieć niedowagi. Prawidłowy wzrost wagi podczas ciąży jest bardzo ważny i należy go sprawdzać. Staraj się jeść 4-5 posiłków dziennie i czynić to o regularnych porach.

O czym warto pamiętać?

Pij dużo płynów, najlepiej około 2-2,5 litra dziennie. Zwracaj uwagę również na jakość produktów i unikaj tych wysoko przetworzonych. Należy ograniczyć picie mocnej herbaty, kawy, a także słodzonych, gazowanych napojów. Trzeba pamiętać, że nie wolno palić papierosów, ani pić alkoholu, nawet w małych ilościach.

Jakie przekąski jeść podczas ciąży?

Warto, aby słodycze i jedzenie typu fast-food zastąpić zdrowymi, ekologicznymi przekąskami takimi jak np. figi suszone, morele, śliwki, czy rodzynki, migdały. Możesz wybrać też pestki dyni, czy ze słonecznika, a także chrupki zbożowe, czy kukurydziane.

Czego nie należy jeść w ciąży?

Unikaj produktów, które zawierają sztuczne barwniki i chemiczne dodatki. Należy zrezygnować też z jedzenia surowych ryb, najlepiej wykluczyć z jadłospisu również owoce morza.

Dbaj o czystość produktów, narzędzi, naczyń

Troszcz się o to, aby spożywane przez Ciebie produkty były dokładnie myte – przede wszystkim owoce i warzywa. Zadbaj również o czystość naczyń, przyrządów i akcesoriów kuchennych, z których korzystasz w czasie przygotowania posiłków, jak i ich spożywania.

Co warto dodawać do swoich posiłków?

Z pewnością warto swoje posiłki przyrządzać z produktów takich jak np.: szpinak, fasola, orzeszki ziemne, pomarańcze, sery, mleko, jogurty, banany, awokado, jarmuż, szparagi, ciecierzyca, jabłka, gruszki. Zadbaj również o odpowiednią ilość spożywanego mięsa. Możesz przyrządzać dania np. z wołowiny, z mięsa kurczaka, czy z indyka lub wybrać łososia. Poszukaj np. w Internecie przepisów dla  kobiet w ciąży. Z pewnością posłużą one jako inspiracja, która zachęci cię, do przyrządzenia czegoś nowego.

2022-03-25T08:12:22+01:00